Geta's Blog

Apr 8, 2015

Isus a spalat picioarele ucenicilor

Filed under: Uncategorized — Geta @ 7:59 pm

Singura Evanhelie care relateaza spalarea picioarelor ucenicilor de catre Isus este Evanghelia lui Ioan.

Nu doresc sa scriu aici despre obiceiul spalarii picioarelor la evrei si nu doresc sa lansez o discutie pe tema: sa facem spalarea picioarelor in biserici sau nu si daca da cum sa o facem.

Contextul in care Isus face gestul spalarii picioarelor este urmatorul: ucenicii incearca sa stabileasca cine dintre ei este mai mare; Iuda se gandeste la aranjamentele financiare pe care urma sa le faca pentru a-L trada pe Isus; Isus le comunica ucenicilor ca unul din ei Il va vinde si, dupa ce Iuda Iscarioteanul paraseste incaperea, Isus le vorbeste despre semnul prin care ucenicii Lui vor fi recunoscuti de oameni: iubirea frateasca.

Incerc in mintea mea sa “construiesc” scena spalarii picioarelor. Ca sa speli picioarele, trebuie sa te apleci in fata persoanei careia ii speli picioarele. Esti mai jos de nivelul persoanei careia ii speli picioarele. Cel mai usor mod de a opera spalarea ca sa ai stabilitate si fara sa ai dureri de spate, este sa te asezi in genunchi in fata persoanei respective sau, in situatiile cele mai fericite, sa ai un scaunel pe care sa te poti aseza. In orice situatie, cel ce spala picioarele se smereste in fata celui caruia ii spala picioarele.

Ma gandesc la Isus acum: nu stiu exact cum a facut El spalarea, dar Eu mi-L imaginez in genunchi, mergand cu ligheanul de la un ucenic la altul. A spalat si picioarele lui Iuda.

Pe cand ucenicii erau framantati de avantaje sociale si financiare, Isus, Domnul si Invatatorul lor, le explica foarte simplu lucrarea la care ei au fost chemati: slujirea lor, viata lor va trebui sa fie in smerenie, privind pe cei pe care ii slujesc de jos in sus, de pe genunchi, sa ii iubeasca pe cei pe care ii slujesc, fara a urmari avantaje materiale sau sociale.

Haideti astazi, in Joia Mare, sa ne analizam fiecare pe noi insine, nu pe altii, sa ne privim in oglinda si sa ne intrebam: la Cina cu Domnul Isus, sunt eu Iuda sau Petru sau alt ucenic sau sunt ca Isus?

Fiti binecuvantati.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: